Iscenesæt dit hjem

Tanken om sæsonskift indenfor - her er historien...


Ja se….jeg mødte en forrygende ”well-preserved” kvinde en sommeraften hos nogle venner.

Hun havde lyst hår og var klædt i turkis. Foruden hun havde lys-turkise gevandter og sandaler på, havde hun en turkis øjenskygge, som ikke var det taggy 60’er stewardesse-look, men yderst raffineret. Hendes armbånd og taske var ”spot-on” ligeledes i lys-turkis.


Wauvvv, sagde jeg og spurgte sådan frit fra leveren om hendes undertøj så også matchede. ”Ja da, sagde hun. Hver 15. april skifter jeg til det turkise look og hver 15. september til det lilla. Det gi’r mig en lykke og tryghedsfølelse”.Når sæsonerne skifter, har vi brug for nye ideer og indretninger.

Her på de nordlige breddegrader, er der så kæmpe stor forskel på sommer og vinter med lys og varme som en altafgørende faktor. Det er vildt inspirerende at ændre indretningen efter årstiden, og i soveværelset og andre steder er det bare enkle midler der skal til for at få den tiltrængte fornyelse.


Jeg har valgt at skifte look 3 gange om året i soveværelset.


SOVEVÆRELSET: SOMMER-LOOK


DET KØLIGE HVIDE SKANDINAVISKE LOOK .


Et stort hvidt sengetæppe får tankerne hen på endeløse hede nætter.


Sengetøjet kan være i hør eller måske bedre i ægyptisk bomuld, der er så vidunderligt køligt, når man lægger sin varme sommerkind på puden.


A "must": Det ægyptiske sengelinned skal tørre i den danske sommervind og så rulles eller....håndstryges med kærlighed.

Så er der ikke et øje tørt.Sommerpyjamas i let silke eller bomuld eller....... din kærestes store hvide skjorte.

Duften af lavendler.


Puds alle vinduer og sæt sommer blomster i vaser.

SOVEVÆRELSET: MELLEM-LOOK


Det florlette hvide sommer-look skiftes ud med et robust råt sengetæppe i uld. Skønne grønne planter der har stået ude hele sommeren tages ind for at akklimatiseres.


Mellem-look i rå stilDen sorte silke natkjole markerer en fin overgang fra sommeren til vinterens kulde.


De magiske babouche tøfler fra Marokko (dem med den røde kvast) kommer frem.


Foto: Venindens sorte silke negligéSOVEVÆRELSET: VINTER-LOOK


PELS KOMMER IND I BILLEDET

For år tilbage skulle enhver respektabel kvinde have en pels. Så blev det pludselig black-listed det at gå med pels, og i mange lande blev der smidt maling på dem, der svøbte sig med pels ”en masse”.Du har måske også en pels hængende i kælderen?LAV ET SENGETÆPPE AF SKINDENE

Den store skræddersaks frem – klippe-klippe – lime og en lille knap hist og pist.

Det ser eksotisk ud med et sengetæppe i pels – på den lidt overflodsagtige måde.Men…de ædle dyrs pels er så bløde og glatte, at man ”skøjter” rundt, når man sidder på det.


Altså …pels tæppet er KUN til pynt – men herlig pynt


Cavalier King Charles Spaniel i "pels-på-pels" scenario


SENGETØJET:

Sengetøjet i vintertiden er i mørke farver og materialer der varmer, når man kryber i kassen.


PYJAMAS ELLER EJ:

Yes-Yes til den langærmede flonels pyjamas og de trygge uldsokker. Tekoppen damper på sengebordet - dæmpet belysning – smuk musik.

STUER:

Stuer og andre rum har samme mulighed for ændring efter sæsoner. Det er valget af materialer og farver der gør hele tricket.
Hvis du har sofaer eller lænestole, kan der måske skiftes betræk – et sommerbetræk og et vinterbetræk. Har du ikke det, så kan ændring af eventuelle puder give samme effektive sæsonskift. Det er effektfuldt med sommergardiner og vintergardiner (hvis du altså har gardiner)
I sommerperioden skiftes uldplaider ud med lækre bomuldsplaider i glade farver. Foto: Bomuldsplaider. De øverste billeder er fra det forrygende magazin Cabana og viser deres Artigiana Collection. https://cabanamagazine.com/
Det nederste billede er fra forretningen "I rosens navn"

Farverige puder fra La Laguna Restaurant, Bali: https://lalagunabali.com/

Gulvtæpper kan ligeledes skiftes eller helt tages bort om sommeren. Jeg har et håndmalet gulv i min stue, og når sommeren kommer, rives det lune sorte dramatiske tæppe fra vinteren af, og det fantastiske gulv åbenbares med sit kølige ”rene” udseende.
Når grønne potteplanter kommer udenfor på terrasser og haver, kan sommerblomsterne rykke indenfor.
Jeg går ofte en aftentur i mit "hood", tager jeg nogen gange en saks med og klipper blomster og evt. grene af, der hænger ud over fortovet. Jeg kommer som regel hjem med en overdådig buket af alskens forskellige blomster – en ren Karen Blixen buket.

Buket fra Karen Blixens stuer


MÅ MAN PLUKKE BLOMSTER FRA ANDRES HAVER?

Ja det må man, så længe man ikke går ind i en privat have. Hvis blomsterne hænger ud over fortovet må man gerne.

Det hedder sig:

Du må plukke blomster, bær og lignende, som hænger ud over offentlige arealers Det stammer helt tilbage fra Christian den 5.s Danske Lov, der omtaler en ”uskadelig nyttesret”. Den består i, at almenheden (det er dig og mig) har ret til at tilegne sig naturens frugter under visse omstændigheder – man må plukke så meget ”som hand der fortærer og ej videre”.


HVAD BETYDER DET HELT KONKRET?:

Det betyder at hvis vi kommer gående og ser bær, frugter eller blomster, som hænger ud over vejen, og som vi kan få fat på uden at gå ind på privat grund eller række ind over skellet til grunden, har vi lov til at plukke dem.

Hvis vi har en have, hvor vores træer og buske vokser vildt ud over skellet til grunden, må vi ikke jage forbipasserende væk, hvis de plukker noget. Så længe de ikke står på vores grund, må de tage det, de kan nå af det, der hænger ud over skel og det de kan bære i hånden - altså ikke i en medbragt større kurvDet med småt: Om sommeren er negle på fingre og tæer stærkt orange om vinteren er de sorte som natten.


 

Hvis I benytter eller deler mine billeder, venligst kreditér med Adamasblog.com

Artiklen er ikke sponseret, og jeg har ikke modtaget honorar for den.

Nogle af billederne er fundet på nettet, hvor fotografen er ukendt . Kom frem hvis det er dit billede.

Seneste blogindlæg

Se alle